Ãëàâíàÿ  Ôîòî Êèøèí¸âà  Ðåôåðàòû (referate) äëÿ øêîëüíèêîâ  Ñàìîäåëêè
COMBINATUL DE VINURI „CRICOVA” S.A.

Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A.

Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. , renumit pentru labirinturile sale subterane unice si, in special, pentru vinurile sale excelente, a fost fondat in 1952. Anume in acest an hrubele de calcar din preajma oraselului Cricova, din care istoric se extragea aceasta piatra de constructie, au fost transformate intr-o imensa unitate de producere si depozitare a vinului.
Fiind conceput ca un produ-cator al vinurilor de elita in ba-za tehnologiilor clasice euro-pene, Combinatul „Cricova” a folosit ca fundal pentru ulte-rioara sa activitate conditiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime mai mare de 60 km - labirinturi cu o microclima unica. Aici, in decursul intregului an, temperatura ramane constanta – cca +12°-+14°C, pe cand umiditatea relativa a aerului constituie cca 97-98%. Anume datorita acestor conditii naturale optime este posibila pastrarea si maturarea vinurilor de calitate superioara, precum si a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.
„Cricova” este una din putinile intreprinderi din lume care produc vinuri spumante in conformitate cu metoda clasica franceza, inventata de celebrul calugar Dom Pierre Perignon – „Methode Champenoise”, prin fermentare secundara in sticla si maturare ulterioara cuvee in pozitie orizontala de cel putin 3 ani.
Beciurile de la „Cricova” adapostesc si o remarcabila colectie de vinuri – Oenoteca Nationala. Exponate unicale, precum sunt “Ierusalim de Pasti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), impreuna cu inca 158 de marci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein..., formeaza tezaurul pretios atat al Combinatului, cat si al Republicii Moldova, cuprinzand actualmente circa 1,3 mln. de sticle.
Colectia de medalii si decoratii a Combinatului, de altfel ca si Oenoteca, este suplinita permanent: vinurile de Cricova au cucerit deja mai mult de 80 de Grand-Prix, medalii de aur si argint.
Reprezentand un complex subteran inedit, „Cricova” este o intreprindere cu un potential de producere imens, fiind declarata „obiect al patrimoniului cultural national” si decorata cu cea mai inalta distinctie de stat – Ordinului Republicii, ca semn al recunoasterii a contributiei „Cricova” in proasperarea economiei nationale si a eforturilor remarcabile in vederea dezvoltarii ramurei vitivinicole din Moldova.

Podgoriile Moldovei

Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. Teritoriul Republicii Moldova este conventional impartit in 4 patru zone agricole naturale: Nord, Centru, Sud si Sud - Est. In toate aceste zone, cu exceptia celei de Nord, cultura vitei de vie si vinificatia au o importanta industriala. Actualmente Moldova dispune de 19 centre de vinificatie, dintre ele cele mai renumite fiind: Cahul, Taraclia, Cricova, Comrat, Codru, Romanesti, Ciumai, Purcari, Hancesti etc.
In Republica noastra predomina podgoriile descoperite, cu forma vitei de vie standard, care acopera aproximativ 70 % din toate suprafetele destinate podgoriilor. De mentionat ca doar o parte nesemnificativa din suprafetele cu plantatii de vie sunt irigate.
In ceea ce priveste repartizarea soiurilor de vita de vie, mentionam ca cele albe acopera circa 69 % din suprafata totala de 71 mii hectare. Astfel printre soiurile albe se disting: Aligote (22 %), Sauvignon blanc (9 %), Chardonnay (6 %), Feteasca alba (6 %), Traminer (3 %) si Pinot Gris (2 %). Dintre cele mai raspandite soiuri de struguri rosii se remarca: Merlot (9 %), Cabernet - Sauvignon (8 %) si Pinot Noir (8 %).

Podgoriile noastre

Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. este o intreprindere cu un ciclu complex de producere, ceea ce inseamna ca dispune de o importanta baza de materie prima proprie. Anume posibilitatea de a asigura intregul proces de productie, de la sadirea butasilor pina la livrarea sticlelor etichetate pe raft, ajuta Combinatul sa pastreze din an in an calitatea excelenta si originalitatea vinurilor sale.
In vederea obtinerii unor vinuri calitative, Combinatul si-a propus sa aleaga pentru situarea podgoriilor sale zonele viticole din sudul (regiunea orasului Cahul) si centrul Republicii (regiunea orasului Criuleni si a orasului Cricova), paminturile care, se pare ca, au fost destinate de natura anume unor vii roditoare, dispunind din plin de fertilitate, umiditate si, mai important, lumina si caldura solara. Anume aici incepe istoria perlelor vinificatiei moldave.
In prezent „Cricova” dispune in total de circa 280 ha de vita de vie. Circa 14 ha reprezinta vita de vie pe rod in regiunea orasului Cahul, 40 ha vita de vie tinara in regiunea orasului Criuleni, precum si circa 100 ha de vita de vie pe rod si 15 ha de vita de vie tinara in preajma orasului Cricova.
Mentionam ca Combinatul „Cricova” ramine intotdeauna preocupat de extinderea si imbunatatirea podgoriilor sale, intelegand din plin rolul crucial al materiei prime pentru obtinerea unor vinuri eminente, unor vinuri care ar raspunde standardelor inalte de calitate ale marcii „Cricova”.
Astfel, in Zona de Sud, in anul 2004, a fost realizata plantarea a 20 ha de butasi de calitate superioara de soi Merlot si 44 ha de soi Cabernet-Sauvignon, importati din Franta. In Zona Centrala, in acelasi an, s-au plantat in total 43 ha de vita de vie, dintre care 33 ha apartinind soiurilor din grupa Pinot (butasi exclusivi livrati de pepinierele franceze si germane) si 10 ha - soiului clasic Cabernet-Sauvignon.
In anul 2005, specialistii agricultori de la „Cricova” au plantat circa 60 ha de vita de vie: 20 ha de vita de vie de soiuri din grupa Muscat (butasi livrati de o renumita casa viticola din Germania) in Zona de Sud si, in ceea ce priveste Zona Centrala, circa 40 ha de soiuri Chardonnay si celor din grupa Pinot.
Programarea de perspectiva a lucrarilor de extindere si de imbunatatire a podgoriilor aflate in posesia intreprinderii reprezinta, prin urmare, unul dintre punctele de importanta deosebita in strategia de dezvoltare a Combinatului „Cricova”. Anume o astfel de abordare a problemei in ceea ce priveste resursele de materie prima, reprezinta pilonul de baza dupa care se conduce „Cricova” in activitatea sa de fiecare zi.

Prelucrarea primara a strugurilor
Prelucrarea primara a strugurilor reprezinta una dintre cele mai importante etape in procesul de producere la Combinatul „Cricova” S.A.
Prelucrarea primara este efectuata in stricta conformitate cu cerintele si normativele tehnologice: incepind cu receptionarea strugurilor, desciorchinarea si zdrobirea lor, ulterioara macerare la temperatura controlata cu utilizarea enzimelor pectolitice si presarea la prese pneumatice de tip inchis.
Dupa ce mustul astfel obtinut este supus "flotarii" (limpezirii), se purcede la fermentarea lui in vase de inox, de asemenea la temperatura controlata. In scopul micsorarii aciditatii, se efectueaza fermentarea malo–lactica. Pastrarea intregului material vinicol se face la o temperatura de 13 – 150C in 54 rezervoare din inox, cu un volum de 4100 DAL fiecare si doua rezervoare cu un volum a cite 12 000 DAL, sub perna de gaz inert.

Scurt istoric
Cea de-a doua jumatate a secolului XX este considerata, pe drept, una dintre cele mai importante perioade in dezvoltarea vinificatiei Republicii noastre. Anume la inceputul anilor 50, dupa declinul pertinent rezultat in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Moldova incepe avantul ramurei de vinificatie, fiind de o insemnatate exclusiva pentru economia nationala. Dar, in pofida cresterii spectaculoase a capacitatilor vinificatiei primare, organizarea rationala a procesului tehnologic era impiedicata de lipsa acuta a unor incaperi special utilate pentru pastrarea, prelucrarea si maturarea vinurilor. O parte esentiala din materialele vinicole se pastra sub cerul liber, ceea ce evident influenta negativ calitatea productiei si genera mari pierderi. Astfel apare ideea de a folosi in calitate de depozite de vinuri galeriile de mina din care se extragea piatra pentru constructie, ceea ce si duce la fondarea, in 1952, a Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. Vinurile produse la Cricova se dovedesc a fi mai calitative, mai fine si mai rezistente la turbiditate. Curand Filiala Institutului Magaraci isi transfera aici toate experimentele si cercetarile stiintifice.
La 30 iulie 1980 are loc punerea in functiune a fabricii de producere a vinurilor spumante in baza galeriilor de la Cricova. Proiectul este realizat cu mare succes.
Destramarea in anul 1991 a U.R.S.S. a dus la distrugerea relatiilor economice constituite timp de decenii cu intreprinderile altor regiuni ale Uniunii Sovietice. Conducerea Combinatului, in comun cu specialistii, cautau continuu metode de depasire a situatiei create. Politica adoptata in vederea constructiei si amenajarii continue a complexului a indreptatit toate asteptarile. In prezent se poate constata o tendinta ferma de sporire a volumului de productie fabricata, crescind constant si numarul medaliilor si diplomelor internationale acordate vinurilor de "Cricova". In anul 2002 Combinatului de vinuri "Cricova", pentru contributia sa la dezvoltarea economiei nationale, ii este decernat Ordinul Republicii si, ulterior, prin decretul prezidential, Combinatul este declarat "obiect al patrimoniului cultural-national ".
Conducerea si salariatii Combinatului privesc in viitor cu optimism. E cert ca faima C.V. „Cricova” S.A. este rodul profesionismului si, mai cu seama, a dragostei lor pentru vita de vie. In egala masura merita admiratie eminentii fondatori ai minunatei „Crame” din Moldova, precum si actualii slujitori devotati ai lui Bacchus, pe care ii asteapta inca multe realizari frumoase. Iar aceasta inseamna ca istoria Combinatului Cricova continua...

Colectia Nationala de Vinuri
Intrarea in Orasul Subteran al Vinului In Antichitate, dar si la debutul secolului informational, Beciurile Cricova ar putea pe drept predinde de a fi inscrise in rindul celor mai fascinante minuni ale lumii. Fiind amplasate sub intregul orasel Cricova, ele reprezinta un adevarat oras subteran. Prospecte, strazi, stradele...Doar denumirile pe care le poarta sunt putin obisnuite: Cabernet, Riesling, Feteasca, Aligote, Sauvignon… Fiecarei strazi ii corespunde, astfel, numele vinului care se pastreaza in nisele adiacente.
Aparute in urma activitatii extractive istorice din aceste locuri, Beciurile Cricova sunt, de fapt, foste mine de piatra de constructie. O mare parte din cladiri din Cricova, Chisinau, Balti si alte orase ale Republicii au fost construite anume din calcarul extras aici. In unele brate ale galeriilor excavatiile sunt inca in plina functiune, astfel incit acest imens oras subteran continua sa creasca! Fiind zamislit ca o intreprindere de producere a vinurilor de elita in baza tehnologiilor clasice europene, Combinatul "Cricova" a folosit ca fundal pentru ulterioara sa activitate conditiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime de 60 km - labirinturi cu o microclima unica. Aici, in decursul intregului an, temperatura ramane constanta, in jur la +12 - +14°C, pe cand umiditatea relativa a aerului constituie circa 97-98%. Anume datorita acestor conditii naturale exclusiv optimale este posibila pastrarea si maturarea vinurilor de calitate superioara, precum si a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.
Legea fundamentala de “nastere” a vinurilor de marca si mai cu seama a celor de colectie, evidentiaza rolul major al variatiilor nesemnificative a temperaturii mediului in care are loc maturarea si al umiditatii inalte. Odata cu cresterea umiditatii aerului, pierderile de vin scad. In Beciurile Cricova acestea sunt de 10 ori mai mici ca la suprafata, nefiind necesare utilaje speciale de ventilare si conditionare..
Latimea galeriilor variaza de la 6 la 7,5 m, iar inaltimea este de 3- 3,5 m. Adincimea, la care sunt situate Beciurile, in dependenta de relief, variaza de la 35 metri la intrare pina la 60-80 m. Beciurile in totalitate, impreuna cu sectiile de producere, ocupa circa 53 ha de spatiu subteran. Unicitatea subsolurilor este determinata si de salile de degustare subterane de care dispun, formand un complex integru. Printre acestea se numara: “Sala de conferinte”, “Casa Mare”, “Fundul Marii” s.a. (Fotografiile salilor vezi pe Harta subsolurilor). Acestea sunt locul de petrecere a diverselor degustari nationale si internationale, precum si al intrunirilor la cel mai inalt nivel.
Indiferent de experienta precedenta, Beciurile Cricova sunt locul care, cu siguranta, isi va lasa amprenta irepetabila in imaginatia fiecarui vizitator!

Beciurile Cricova

Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. • Excursii si degustari in Beciuri Cricova

Beciurile Cricova adapostesc o remarcabila colectie de vinuri – Oenoteca. Aici, ca intr-o gestatie interioara, s-a colectat o puzderie de vinuri istorice, vinuri cu personalitate, precum se aduna o multime de informatii intr-o banca de date in scop stiintific sau pentru a fi experimentate, descifrate, savurate de experti in materie.
„Aici s-a conservat istoria de o jumatate de secol a tunelului, gloria si mindria subteranei, Utilul, Placutul si Umanul, dimpreuna...”
Exponate unicale, precum sunt “Ierusalim de Pasti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), impreuna cu inca 158 de marci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein..., formeaza tezaurul pretios atit al Combinatului, cit si al Republicii Moldova.
„Ai senzatia ca te afli pe o placa turnanta sau intr-un spatiu circular inchis, cu nenumarate separeuri, cotloane, firide, sali miraculoase de diferite stiluri si gusturi. Lipseste doar bagheta magica pentru a scoate in arena taurii focosi, metamorfozati in lichide. Imaginati-va o corida in care apar pe ring nu patrupezi incornorati, ci butelci de cele mai felurite configuratii, la fel de vivace ca si vinul taurin din ele. De dupa paravan apare Toreadorul care pastoreste aceste fiinte personificate ce se nasc, traiesc si mor ca orice organism viu…” (Vlad Vlas, Imparatia subterana a vinului)
Oenoteca din Cricova isi are inceputurile in anul 1954. Astfel, conform ordinului Directiei de gestionare a fabricilor de vinuri din 18 august 1954, a demarat constructia unei sectii speciale cu rafturi pentru vinurile de colectie, suplinite de curand cu numeroase mostre de vin colectate din intreaga lume.
De la finele anului 1967 colectia din subsolurile de la Cricova obtine titlul de “Colectie Republicana”, dispunind la acel moment de 465 marci de vinuri, coniacuri si licori, produse atat in tara, cat si peste hotare. Printre acestea se numarau si trofeele Razboiului II Mondial: vinurile din colectia excelenta a lui Gherman Goring. Acest „nazi nr.2”,succesorul official al lui Hitler, calau si criminal de razboi, avea slabiciune vadita atat pentru femeile frumoase si capodoperele de arta, cat si pentru vinurile de elita. O jumatate din colectia lui a fost transmisa vinificatorilor din Crimeea, alta a fost adusa la Cricova. Din ea fac parte vinurile exceptionale de Moselle, de Rhein, de Bourgogne si alte vinuri, datate cu prima jumatate a sec.XX.
Mai tirziu, pe linga sectiile de vinuri de marca si spumante, a fost creata o sectie care intrunea sala de degustare si inca o sectie speciala. Sarcina principala a acestei din urma a fost la inceput asigurarea salii de degustare cu un sortiment de vin de o calitate inalta, selectia celor mai bune mostre, imbutelierea vinului si expedierea lui la diferite expozitii, iarmaroace, concursuri si degustatii, precum si expedierea lui la comanda celor mai inalte instante de conducere a tarii.
La momentul actual Colectia este formata din circa 1,3 mln. de sticle. Este greu de a numi o cifra concreta care ar corespunde pretului ei real.
Semnificatia istorica exclusiva a Oenotecii, de altfel ca si in cazul majoritatii operelor de arta sau artefactelor arheologice, creeaza si ea anumite dificultati cu privire la procesul de evaluare.
Colectia este completata cu noi mostre atat prin schimburi cu alte colectii de vinuri, cat si prin achizitionari facute peste hotare, precum si din contul vinurilor de elita facute cadou Combinatului.
De altfel, aceasta colectie nu este adunata si pastrata cu grija doar cu scopul de a concentra intr-un singur loc mostre de vin cat mai unicale. In baza lor se insusesc tainele altor vinificatori, buchetul, retetele – intr-un cuvint calitatile si proprietatile vinurilor.
Totusi, mindria Oenotecii reprezintain primul rind vinurile de marca „Cricova”, care, la rindul sau, au dus la formarea unei alte colectii – a celei de medalii si diplome care le-au fost decernate la diverse concursuri si festivaluri internationale. Vinurile vechi, pretioase ale Colectiei, sunt desigur o sursa inepuizabila de inspiratie pentru maestrii artei vinicole de la Cricova si servesc drept etalon de calitate si gust pentru „operele”create in prezent. Formula succesului Cricova isi are radacinile nu atat in increderea in sine, cat, mai degraba, in vointa dintotdeauna de a imbratisa perfectiunea: „Avem la ce tinde si o facem cu inspiratie!”

© SAB & Company, 2008-2011
Ñåðâèñ àâòî ðåãèñòðàöèè â
êàòàëîãàõ, ñòàòüè ïðî ðàñêðóòêó ñàéòîâ, web äèçàéí, flash,
photoshop, õîñòèíã, ðàññûëêè; ôîðóì, áàííåðíàÿ ñåòü, êàòàëîã
ñàéòîâ, óñëóãè ïðîäâèæåíèÿ è ðåêëàìû ñàéòîâ